Miten minusta tuli kirjailija

Lapsuuden haave

Luova kirjoittaminen

Kirjailijan blokin selättäminen

Kustannussopimus

Lapsuuden haave

Olen lapsesta asti haaveillut kirjailijan ja opettajan urasta. Mutta minusta tulikin lakimies, poliisi-isoisän toiveen mukaisesti.

Onneksi kirjoittaminen ja opettaminen on ollut helppo yhdistää juristin työhön. Olen kirjoittanut asiakkaille kirjelmiä ja laatinut asiakirjoja, ja kouluttanut sopimus- ja työsuhdeasioissa.

Mutta se luova kirjoittaminen, sille jäi aikaa vain vapaahetkinä. Kunnes päätin tehdä asialle jotain.

Luova kirjoittaminen

Vuoden 2018 joulukuussa järjestin kalenteriin tilaa kirjoittamiselle. Juristin hommissa pystyy hyvin pitämään vapaata joulun ja loppiaisen välillä. Avasin läppärin ja aioin kirjoittaa seuraavat kaksi viikkoa kirjaa. Tiedättekö, silleen nopeesti, kymmensormisysteemillä.

Vaan mitä tapahtui? Tuijotin tyhjää tietokoneen ruutua enkä saanut yhtäkään kirjainta kirjoitettua. Teenkö tietokirjan vai romaanin? Mistä aiheesta? Millä näkökulmalla? Pää kuhisi kysymyksiä eivätkä sormet suostuneet liikkumaan näppäimistöllä. Kirjoittajan totaali blokki, tyhjän ruudun kammo.

Kirjailijaksi ei tulla helposti. Eikä kirjailijan tie ole helppo. Mutta työuupumuksen kokeneena se oli minulle yksi ovi, jonka avaamalla voisin rakentaa itselleni uuden tulevaisuuden.

Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen ovi avautuu.
Mutta usein jäämme tuijottamaan sitä sulkeutunutta ovea niin pitkään ja niin pettyneinä, että emme näe niitä ovia, jotka avautuivat meille.

Alexander Graham Bell

Kirjailijan blokin selättäminen

Osallistuin lukupiireihin ja kirjoittajatapaamisiiin. Luin kirjoitusoppaita. Natalie Goldbergin Luihin ja ytimiin auttoi ymmärtämään, että tekstin ei tarvitse olla täydellistä. Sitä ei tarvitse hävetä. Sitä voi muokata. Ja sitä voi kirjoittaa sen enempää analysoimatta, miettimättä ja varsinkaan sensuroimatta.

Marraskuussa 2019 osallistuin kansainväliseen kirjoitushaasteeseen, National Novel Writing Month, NaNoWriMo, jossa tavoitteena oli kirjoittaa marraskuun aikana 50.000 sanaa. Se auttoi ja motivoi tuotteliaaseen kirjoittamiseen. Saavutin tavoitteen ja tilasin voittajan t-paidankin 😊

alt=""

Joulukuussa 2019 olin tarmoa täynnä. Kirjoitin itsestäni kirjailijaesittelyn, tietokirjan synopsiksen ja yhden luvun tekstinäytteen, kymmenen liuskaa. Lähetin ne sähköpostitse muutamaan kustantamoon. Viikossa tuli useamman kiinnostunutta vastausta. Löin lukkoon ensimmäisen tapaamisen, jota minulle ehdotettiin. Kerroin puhelimitse myös dekkarikässäristäni.

Kustannussopimus


Helsingin tapaamisessa keskusteltiin lähinnä dekkarini aiheesta. Lähdin sieltä kotiin kahden kirjan kustannussopimuksen kanssa. Olin yllättynyt. Olin innostunut. Olin myös peloissani. Kumpikaan käsikirjoitus ei ollut edes firstdraftina valmiina. Ei muuta kuin työhaalarit jalkaan ja peffalihaksia kuluttamaan.

Tietokirja ilmestyy jo tämän kuun lopulla, nopeastipa aika rientää. Dekkarin kässäriä kirjoitan edelleen, se julkaistaan ensi vuoden puolella.

Näin minusta tuli tuplaesikoiskirjailija.

Seuraa blogiani ja tilaa uudet artikkelit suoraan sähköpostiisi!

2 vastausta artikkeliin “Miten minusta tuli kirjailija”

  1. Menestystä.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: