Käsityöläisen lakipläjäys

Yleistä

Mikä on käsityö?

Mallisuoja

Tekijänoikeus

Mikä on yksityiskäyttöä?

Mikä on teos?

Tekijänoikeuden sisältö

Käsityöohje

Seuraamukset

Lakikurssi käsityöyrittäjälle verkossa

Yleistä

Villasukkia kutovista mummoista ei ihan ensimmäisenä tule mieleen rikos. Ajattele nyt, kiikkustuoli keinuu ja puikot kilisevät mieltä rauhoittavaan tahtiin. Mutta….

Sukkien myyminen tai jopa lahjaksi antaminen voikin olla rikos. Mistä oikein on kysymys? Mitä lakia käsityön tekijä sitten rikkoo?

Mikä on käsityö?

Käsityöllä tarkoitetaan yleensä käsillä tai käsissä pidettävillä työkaluilla tehtyä työtä. Sillä voidaan tarkoittaa myös käsityön tuotosta, tuotetta. Tässä kirjoituksessa käsityötä käytetään jälkimmäisessä merkityksessä, tuotteena.

Käsityö voi siis olla tuote, joka on tehty esimerkiksi askarrellen, ommellen, virkaten tai neuloen. Käsityö voidaan tehdä myös kierrätysmateriaalista.

Käsitöihin ei liity omaa erillistä lakia, vaan siihen sovelletaan yleistä lainsäädäntöä. Ainostaan tekijänoikeuslaissa on mainittu käsityö, nimittäin taidekäsityö, joka voi saada tekijänoikeudellista suojaa.

Mallisuoja

Tässä kirjoituksessa käsittelen mallisuojaa lyhyesti. Esimerkiksi tavaramerkit ja tekijänoikeuslaissa säädetty lähioikeuksien, kuten valokuvien, suoja jää tämän kirjoituksen ulkopuolelle.

Keskusteluja on kirvoittanut Yle Satakunnan uutinen vuodelta 2011, joka koskee mallisuojattuja käsityöohjeita.

Patentti- ja rekisterihallituksen kotisivuilla on lisätietoa tuotteen ulkomuotoa ja designia suojaavasta mallioikeudesta. Suojan kohteena eivät ole tuotteen sisältämät tekniset ratkaisut eivätkä käyttöohjeet. Mallisuojan saaminen edellyttää rekisteröimistä.

Mallisuojan kohteena olevan käsityön ei tarvitse olla taiteellinen, vaan se voi olla normaali käyttöesinekin. Mallisuoja antaa sen haltijalle yksinoikeuden muotoilemiinsa tuotteisiin, niiden ulkomuotoon.

Mitä mallisuoja tarkoittaa puikkojen kilisyttäjälle? Jos sattuu törmäämään mallisuojattuun käsityöhön, voi käyttää omaa luovuuttaan mallin muuttamiseen – tai yksinkertaisesti vain vaihtaa langan värin. Tekee siis erilaisen käsityön, jolloin mallisuojasta ei tarvitse enää välittää.

Mallioikeudella suojatut käsityöt ovat harvinaisia. Niitä voi etsiä hakusanoilla Patentti- ja rekisterihallituksen rekisteristä.

Tekijänoikeus

Käytännössä ongelmalliset pohdinnat koskevat tekijänoikeuksia käsityömaailmassa. Aiheesta löytyy googlettamalla runsaasti hakutuloksia esimerkiksi hakusanoilla ”käsityö tekijänoikeudet”. Mielenkiintoista. On kyllä puurot ja vellit pahasti sekaisin.

Tekijänoikeuksissa on otettava huomioon muun muassa seuraavat perusasiat:

  • Yksityiskäyttö ja sen merkitys
  • Teoksen eli tekijänoikeuden kohteen määrittely
  • Tekijänoikeuden sisältö eli tekijänoikeuden antama suoja

Mikä on yksityiskäyttöä?

Tekijänoikeuksissa on aivan ensimmäisenä kiinnitettävä huomiota siihen, onko kysymyksessä yksityiskäyttö. Itselleen ja muutamalle kaverille saa tehdä vapaasti käsitöitä ja antaa ne lahjaksi.

Laaja-alainen lahjominen ja käsitöiden myynti eivät ole yksityiskäyttöä. Näissä tilanteissa kannattaa lukea tätä kirjoitusta eteenpäin, jotta tiedät, onko toimintasi laillista.

Mikä on teos?

Jos tehdään käsitöitä laajemmin esimerkiksi myyntiä varten, on harkittava onko kysymyksessä teos. Vain ja ainoastaan teokset saavat tekijänoikeussuojaa.

Käsityöt ovat yleensä käyttöesineitä, joiden osalta katsotaan harvoin olevan kysymyksessä teos. Tekijänoikeuteen vaaditaan luovaa omintakeista käsityötä. Teoskynnys on siis korkealla.

Esimerkiksi Marja Kurjen suunnittelema huivikuosi on saanut tekijänoikeussuojaa. Taiteelliset, omintakeiset käsityöt voivat olla teoksia, joita suojataan tekijänoikeudella.

Tekijänoikeuden sisältö

Tekijänoikeutta ei rekisteröidä, se syntyy suoraan lain perusteella. Tekijällä on yksinoikeus teoskappaleiden valmistamiseen, yleisön saataville saattamiseen ja muunteluun.

Huomioithan, että kaikki käsityöt, erityisesti käyttöesineet, eivät ole tekijänoikeuden suojaamia teoksia.

Käsityöohje

Käsityöohje on määrämuotoinen työohje, ei kirjallinen teos. Sen kopiointi ja levittäminen olisi siis sallittua.

Käsityöohjetta noudattamalla tehdään kuitenkin uusi käsityö (kappale), jonka osalta teoskynnyksen ylittyessä on otettava huomioon tekijänoikeudet. Tämä koskee siis taiteellisia käsitöitä, vertaa edellä Kurjen huivi.

Tekijä voi kuvata tekijänoikeudella suojatun käsityön omaa yksityiskäyttöä varten. Sen sijaan kuvan pumauttaminen julkisesti nettiin ei ole sallittua yksityiskäyttöä. Se on sallittua vain silloin, jos käsityö ei saa tekijänoikeussuojaa. Eli on esimerkiksi tavanomainen käyttöesine.

Seuraamukset

Laittomuudesta voi seurata rangaistus ja rahallisen korvauksen maksaminen.

Seuraamukset ovat seuraavat:

  • Sakko- tai jopa vankeusrangaistus. Sakko maksetaan valtiolle.
  • Lisäksi vahingonkorvaus tai hyvitys eli rahallinen korvaus sille, jonka oikeuksia on rikottu.

Kaiken edellä olevan lisäksi oikeuksien haltijan pitää saada rikkomus tietoonsa. Ja nostettava kanne kutovaa mummoa vastaan. Eipä ole kovin todennäköistä.

Mummo siis jatkaa vaan rauhassa keinutuolin kiikuttelua ja puikkojen kilkuttelua. Rentouttavaa!

Käsityöalan ammattilaisten on puolestaan oltava tarkempia ja varmistettava, että toimivat lain mukaan. Silloin ei tarvitse pelätä ikävää yllätystä, riskin toteutumista.

Lakikurssi käsityöyrittäjälle verkossa

Käsityöyrittäjille suunnattu ensimmäinen verkkokurssi alkaa 1.2.2021 ja toimii sen jälkeen jatkuvana (nonstop) kurssina, jolle voit tulla mukaan milloin tahansa helmikuun ensimmäisen päivän jälkeen.

Onko sun pää ihan pyörällä? Miten nuo kaikki lakijutut liittyvät juuri sinun käsityöyritykseesi?

Autan sinua mielelläni. Olen käsityöharrastaja ja lakimies, hyvä combo siis.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: