Edunvalvontavaltakirja – lakimiehen vinkit

Yleistä

Edunvalvontavaltakirjan tekeminen

Edunvalvontavaltakirjan sisällöstä

Apukysymykset

Edunvalvontavaltakirjan vahvistaminen

Oikeudellinen ennakointi

Lisätietoa

Seuraa blogia

Yleistä

Edunvalvontavaltuutus ja edunvalvontavaltakirja tarkoittavat lähes samaa asiaa. Edunvalvontavaltakirjalla perustat edunvalvontavaltuutuksen eli annat haluamallesi henkilölle edunvalvontavaltuutetun oikeudet.

Edunvalvontavaltakirja tehdään siltä varalta, ettet tulevaisuudessa pystyisi päättämään omista asioistasi. Se on ennakoiva asiakirja, joka otetaan käyttöön vain, jos ymmärryksesi heikentyy. Jos kykenet tekemään päätöksiä koko elämäsi ajan, ei edunvalvontavaltuutusta vahvisteta eikä kukaan saa edunvalvontavaltuutetun oikeuksia itselleen.

Edunvalvontavaltakirjalla päätät, kuka hoitaa taloudellisia ja henkilökohtaisia asioitasi. Valtuutettuja voi olla useamman ja voit jakaa tehtävät heidän kesken. Voit myös valita valtuutetuille yhden tai useamman varahenkilöä:

 • Varavaltuutettu hoitaa tehtävää, jos valtuutettu on tilapäisesti estynyt hoitamasta tointaan. Syynä voi olla sairaus tai esteellisyys.
 • Toissijaisesta valtuutetusta tulee edunvalvontavaltuutettu, jos varsinainen valtuutettu ei ota tehtävää vastaan, luopuu siitä taikka ei pysty sitä hoitamaan. Tämä on pidempiaikaista pestin hoitoa.

Lisäksi voit antaa ohjeita, miten edunvalvontavaltuutettu hoitaa asioitasi.

Edunvalvontavaltakirjan tekeminen

Edunvalvontavaltakirja tehdään silloin, kun ymmärrät sen sisällön ja merkityksen. Muistiongelmista riippumatta sinulla voi olla tämä ymmärrys valtakirjan tekohetkellä, jolloin asiakirja on pätevä. Iäkkäästä ja muistisairaasta edunvalvontavaltakirjan tekijästä kannattaa hankkia lääkärinlausunto.

Edunvalvontavaltakirja tehdään kuten testamentti eli kirjallisesti kahden esteettömän todistajan läsnä ollessa. Voit tehdä sen yhtenä tai useampana kappaleena ja säilyttää sitä itselläsi ja/tai valtuutetun hallussa. Joka tapauksessa on tärkeä varmistua siitä, että asiakirja löytyy tarvittaessa ja valtuutettu saa sen haltuunsa.

Voit tehdä edunvalvontavaltakirjan useammalla tavalla:

 • laatia itse malleja hyödyntäen (muista todistajien esteettömyys)
 • luetuttaa itse tekemäsi valtakirja asiantuntijalla (konsultaatio)
 • antaa asiantuntijan laatia asiakirja (erityisesti jos sinulla on yksilöllisiä toiveita olet iäkäs tai sinulla on muistisairaus)

Edunvalvontavaltakirjan sisällöstä

Edunvalvontavaltakirjan tekemiseen ei ole olemassa valmistal omaketta. Se laaditaan yksilöllisesti, toki malliasiakirjoja voi halutessaan hyödyntää.

Edunvalvontavaltakirjalla päätät siis, kuka hoitaa taloudellisia ja henkilökohtaisia asioitasi sekä miten niitä hoidetaan. Asiakirjasta on käytävä ilmi, että se tulee voimaan vasta, kun ei itse enää pysty asioitaan hoitamaan.

Seuraavat asiat on hyvä huomioida:

 • Annatko valtuutetulle oikeus kiinteistön luovutukseen, kiinnitysten hakemiseen ja panttioikeuden perustamiseen?
 • Saako valtuutettu tehdä lahjoituksia?
 • Onko valtuutetun annettava perillisille lopputili?
 • Haluatko määritellä edunvalvontavaltuutetun palkkion?
 • Hoitotahto
 • Tarkemmat ja yksityiskohtaiset ohjeet voit kirjoittaa erilliselle asiakirjalle

Huomioithan, että edunvalvontavaltakirjaan kirjatut määräykset sitovat edunvalvontavaltuutettua. Jos valtuutusta ei tarvita eli pystyt itse tekemään päätökset, eivät edunvalvontavaltakirjalla olevat määräykset ja ohjeet tule välttämättä kenenkään tietoon. Tämän vuoksi on suositeltavaa kirjata hoitoon ja hoivaan liittyvät tarkemmat ohjeet hoitotahtoon.

Voit tehdä sekä hoitotahdon että edunvalvontavaltakirjan. Silloin kannattaa molemmissa asiakirjoissa mainita toisen dokumentin olemassaolo. Asiakirjat on hyvä säilyttää samassa paikassa.

Apukysymykset

Edellä mainittujen edunvalvontavaltakirjan sisältöön liittyvien kysymysten lisäksi voit käyttää seuraavia apukysymyksiä, kun suunnittelet edunvalvontavaltakirjan tekemistä:

 • Mitä omaisuutta sinulla on?
 • Millaisia taloudellisia asioita sinulla on hoidettavana?
 • Kenen haluat hoitavan taloudellisia ja henkilökohtaisia asioitasi?
 • Yksi vai useamman valtuutettua ja varahenkilöä?
 • Jos useamman, tekevätkö he päätökset yhdessä vai jaetaanko tehtävät?
 • Onko sinulla luotettavaa perheen ulkopuolista henkilöä, joka voisi toimia varavaltuutettuna esiteellisyystilanteissa?

Edunvalvontavaltakirjan vahvistaminen

Kun olet tehnyt edunvalvontavaltakirjan, se jää säilytyspaikkaansa odottamaan mahdollista vastaista tarvetta. Se vahvistetaan vain siinä tilanteessa, jos et itse pysty asioitasi enää hoitamaan. Edunvalvontavaltakirja tehdään siis siltä varalta, että myöhemmin mahdollisesti menetät ymmärryskykysi. Jos pystyt hoitamaan asioistasi koko elinaikasi, edunvalvontavaltakirjaa ei tarvita.

Jos et pysty asioitasi enää hoitamaan, hakee edunvalvontavaltuutettu valtakirjan vahvistamista Digi- ja väestövirastolta. Hän tarvitsee hakemuksen liitteeksi lääkärinlausunnon.

Itsemääräämisoikeutesi on vahva. Se tarkoittaa, että voit edunvalvontavaltuutuksesta huolimatta tehdä ne päätökset, joihin ymmärryskykysi riittää. Lisäksi edunvalvontavaltuutetun on keskusteltava kanssasi tehtävänsä hoitamisesta siltä osin kuin ymmärrät asioita.

Oikeudellinen ennakointi

Edunvalvontavaltakirjan lisäksi voit muillakin asiakirjoilla varautua tulevaisuuden muutoksiin ja varmistaa sujuvan arjen jatkuminen. Erillisen artikkelin valtakirjasta ja hoitotahdosta löydät täältä.

Lisätietoa

Digi- ja väestöviraston sivuilla on lisätietoa edunvalvontavaltuutuksesta osoitteessa https://dvv.fi/edunvalvontavaltuutus-eli-tuen-tarpeen-ennakointi.

Lakimiehen konsultaatio

Tilaa itsellesi lakimiehen konsultaatio edunvalvontavaltuutuksesta. Voit myös tarkastuttaa tekemäsi asiakirjan ennen sen allekirjoittamista.

Maksa palvelu ensin PayPal:lla taikka debet- tai kreditkortilla. Varaa sen jälkeen itsellesi sopiva aika puhelin- tai etäneuvotteluun nettikalenterista.

Etäneuvonta 150€ + alv 24 % 36€

Lakimiehen konsultaatio 30 min sopimusasiassa. Inga Koskinen Y-tunnus 3176689-3

186,00 €

Seuraa blogia

Tilaa artikkelit (kirjoitukset) suoraan sähköpostiisi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: