Näin turvaat arjen sujumisen – lakimiehen vinkit

Yleistä

Valtakirja

Hoitotahto

Edunvalvontavaltakirja

Seuraa blogia

Yleistä

Jokaiselle voi tulla eteen tilanne, jolloin ei enää pysty tekemään oman elämän tärkeitä päätöksiä. Tapaturma tai sairaus voi viedä ymmärryskyvyn nuoreltakin. Voit varmistaa arjen sujumisen etukäteen silloin, kun vielä olet terve. Mutta miten?

Ennakoivia oikeudellisia asiakirjoja on useita, ja niissä voidaan antaa samankaltaisia määräyksiä. Tässä artikkelissa saat lakimiehen vinkit siihen, mitä papereita tarvitset sujuvan arjen jatkumiseen. Näiden asiakirjojen vaikutukset ulottuvat elinaikaasi.

Tämän kirjoituksen ulkopuolelle jäävät kuoleman varalta laaditut dokumentit, kuten testamentti. Edunvalvontavaltakirjaa käsitellään erillisessä artikkelissa, jonka löydät täältä.

Voit tehdä valtakirjan ja hoitotahdon, kun ymmärrät niiden sisällön ja merkityksen. Niiden vaikutukset ulottuvat elinaikaasi seuraavalla tavalla.

Valtakirja

Valtakirjalla voit valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan asioita puolestasi. Jos haluat toisen hoitavan pankkiasioitasi, ethän luovuta henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksiasi hänelle. Pankeista on saatavilla valtakirjalomakkeita, joiden avulla valtuutus hoituu helposti.

Pankkiasioiden lisäksi voit haluta toisen henkilön hoitamaan muitakin taloudellisia asioitasi, kuten asiointia Kelan ja verohallinnon kanssa. Näihin tarvitaan omat valtakirjansa.

Julkisille palveluntarjoajalle voit tehdä sähköisen valtakirjan keskitetystä osoitteessa https://www.suomi.fi/valtuudet.

Valtuutuksella voidaan asioitasi hoitaa niin kauan, kuin haluat pitää valtuutuksen voimassa. Jos valtuutusta ei lakkauteta, sen voimassaolon katsotaan jatkuvan myös silloin, kun ymmärryksesi heikentyy. Pankkien käytäntö vaihtelee sen suhteen, miten pitkään he hyväksyvät valtakirjan. 

Hoitotahto

Hoitotahtoon kirjaan hoitoa ja hoivaa koskevan tahtosi siltä varalta, ettet itse pysty tahtoasi ilmaisemaan.

Hoitotahdon sisältö

  • Elämän loppuvaiheen hoito
  • Elvyttäminen tai tehohoito, jos ei toiveita tervehtyä
  • Hoivatoiveita mm. Kauneudenhoito, harrastus, lemmikit, sukulais- ja muut vierailut


Hoitotahto on vapaamuotoinen toisin kuin esimerkiksi edunvalvontavaltakirja. Suullinen hoitotahto kirjataan potilasasiakirjoihin. Hoitotahto on suositeltavaa tehdä kirjallisesti kahden todistajan kera. Kirjallisen hoitotahdon voit viedä terveyskeskukseen ja tallentaa Omakantaan.

Muista kertoa hoitotahdosta läheisille, lääkärille ja hoitajalle. Mukana kuljetettavia hoitotahtokortteja saat esimerkiksi Muistiliitosta.

Lisätietoa hoitotahdosta ja valmiita lomakepohjia löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilta osoitteessa https://thl.fi/fi/web/ikaantyminen/elaman-loppuvaiheen-hoito/hoitotahto.

VINKKI

Mieti, mitkä asiat tekevästä arjestasi sujuvan ja miellyttävän. Kirjoita niihin liittyvät ohjeet hoitotahtoon, niin varmistat elämäsi jatkumisen sellaisena kuin haluat.

Edunvalvontavaltakirja

Edunvalvontavaltakirjalla päätät, kuka tai ketkä hoitavat taloudellisia ja henkilökohtaisia asioitasi, kun et itse siihen enää pysty. Voit antaa valtuutetuille ohjeita tehtävän hoitamiseen.

Edunvalvontavaltakirjasta on erillinen artikkeli, jonka löydät täältä.

Seuraa blogia

Seuraa blogia ja tilaa artikkelit (kirjoitukset) suoraan sähköpostiisi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: